Silesia Beer Fest X

18:30

Nie wiesz, czy warto iść na Silesia Beer Fest? Nie wiesz, czego się spodziewać na stoiskach? Czekasz na jakieś newsy? Tomasz, przy wsparciu browarów, przychodzi z odsieczą niczym Gandalf trzeciego dnia o świcie, niczym Sobieski pod Wiedniem! Dziś dowiecie się, co ciekawego będzie można wypić w najbliższy weekend w katowickim Spodku. Zapraszam! Już zdradzam, że warto!

To już dziesiąta edycja festiwalu, który na dobre zadomowił się w naszych kalendarzach i w Katowicach. Po raz pierwszy stolica województwa gościła miłośników kraftu w 2015 roku. Najpierw było to w Fabryce Porcelany, później bawiliśmy się w Szybie Wilson, a w 2018 roku festiwal Silesia Beer Fest przeniósł się do bardzo prestiżowego miejsca - Spodka! Od tego momentu festiwal gwarantuje dobry odlot wszystkim birgikom i fanom lepszego piwa.

Będzie wszystko - dzikusy, wymrażanki, blendy, pastry sałerki, ddh i tdh IPKI, kwasy, odjechane dodatki (bardzo odjechane, wierzcie mi!), graffy, cydry, tęgie grubasy i mikro IPY, piliki dla boomerów jak ja, nudna "belgia", konopie, polskie chmiele, wędzonki, piwa z kawą i bezalkoholowe. Po szczegóły zapraszam niżej.

Zapytałem o nie wystawców - z naciskiem na premiery, nowości i rzeczy najciekawsze. Ok, zaczynamy polecajki chronologicznie, od browarów, które odpisały mi jako pierwsze i tak po kolei. Przy okazji serdecznie Wam moi drodzy dziękuję za szybkie odpowiedzi! Wiem, że wyjazd na festiwal to bardzo dużo roboty!

Browar NOOK

Gdy dobre piwo kończy się zbyt szybko

Pamiętacie piwo, które przygotowałem wspólnie z browarem? Hit The Road Belgium? Jest niespodzianka. Oddaję głos Łukaszowi Wilczyńskiemu, area managerowi browaru, którego spotkacie na stoisku: - Zrobiliśmy jedną wariację Hit The Road Brasil - to tripel leżakowany z płatkami drzewa brazylijskiego Amburana. Ilość mega limitowana, bo tylko jedna beczka. 

Na kranie będzie jeszcze Malvo - imperialny stout leżakowany w winie likierowym Pineau des Charentes (Alk 10,3%, BLG 30%). W butelkach będą dwie premiery: Filiko - imperial stout rum BA S.B.S Australia 2007 (Alk 10,3%, BLG 30%) i Managarbo - imperial stout Rum BA S.B.S Fiji 2009 (Alk 10,3%, BLG 30%)

Nanobrowar Starkraft

U naszego lokalnego mikrusa zapowiada się niezła jazda bez trzymanki! "Będzie kilka nowości, które mieliśmy ze sobą w zeszłym tygodniu we Wrocławiu na festiwalu Cydr i Miód nad Odrą. Znaleźliśmy się tam jako jedyny browar, a to za przyczyną naszych graffów i piw bezalkoholowych. Hitem we Wrocławiu był imperialny ciemny graff Apple Coal - hybryda imperialnego porteru i cydru o mocy 10%. Będzie też nowy lekki Apple Pie z odmiany Topaz i graff z gruszkami. Piwa bezalkoholowe, które przygotowaliśmy, są wyjątkowe ponieważ udało nam się uniknąć efektu niedofermentowanej brzeczki. 

Można powiedzieć, że smakują nie do poznania jak ich alkoholowe odpowiedniki. Będzie też kilka piw belgijskich - Trappist Single, z dodatkiem sycylijskich pomarańczy, Saison z zestem i Dubbel, tu ciekawostka, do refermentacji użyliśmy daktyli królewskich z Jordanii! Wśród chmielowych piw królować będą polskie chmiele z Polish Hops - będą dwa nowe IPA, odpowiednio z Książęcym i Amora Preta. Będzie też Black IPA, jako kolejny dowód na to, że polskie chmiele mogą się bardzo dobrze sprawdzać w intensywnie chmielonych piwach. Dla miłośników słodyczy mamy dwa milk stouty, jeden z wiśniami i owocami leśnymi, mający przypominać tort szwarcwaldzki, a drugi z makiem, ale nie z aromatem maku, tylko z prawdziwym makiem, którego rozdrobnione nasiona mogą unosić się na gęstej pianie".

Brokreacja

Mówi do Was Jurek Gibadło, człowiek od wszystkiego w Brokreacji: "Przede wszystkim zapraszamy na: Red Sun i Timber - dwa piwa z konopiami, naszym zdaniem najlepsze w tej kategorii na rynku. Użyliśmy do nich wyselekcjonowanych odmian konopi, wyłącznie kwiatów, które trafiły do piwa na zimno. Genialnie pachną, takoż dobrze smakują". 


Co więcej?  "Hermit - nasza premiera przygotowana na Silesię: West Coast IPA chmielona nowozelandzkimi i australijskimi odmianami. Jest więc wytrawnie, gorzko, ale i w duchu tropików i wina" - Czyż to nie brzmi dobrze? - "Do tego znajdziecie też solidny przegląd piw, które wypuszczaliśmy w ostatnich tygodniach, w tym Tuk Tuk (Thai Witbier), Giselle Weasel (Fruit Sour Ale) czy Almost Grizzly (Brown IPA)". Ja jestem kupiony!

Gryfus


Ze Szczecina przyjadą do nas nie lada ciekawostki! Oto co zapowiada Konrad Sworowski, piwowar browaru, którego spotkacie w Spodku. "Zabieramy do Katowic w zasadzie wszystko to, co mieliśmy niecałe trzy tygodnie temu na WFP. Na pewno warto do nas wpaść na Grodziskie z pasztecikiem. Tym razem serwować ich nie będziemy, ale piwo zabieramy". Ja to jeszcze raz powtórzę: grodziskie z pasztecikami!

"Oprócz tego z nowości polejemy Coffee Oatmeal Stout w kooperacji z Browarem Spółdzielczym, kolejną odsłonę Gringo   uwarzonego wspólnie z Recraftem. Przywieziemy także dwa kwasy, jeden w wersji Pastry oraz oczywiście cały przekrój z naszej szerokiej, stałej oferty, od pilsa zaczynając, na porterach kończąc. Na naszym stoisku będzie do kupienia nasz merch (szklanki, koszulki, otwieracze), kawa, którą używaliśmy już do dwóch naszych piw, a także drugi z naszych lokalnych przysmaków czyli paprykarz szczeciński w słoiczkach".

Browar Trzech Kumpli

Jest i stały gość katowickiego festiwalu, dostarczyciel evergreenów i pysznych klasyków! Oddaję głos Kubie Rośkowi, piwowarowi Trzech Kumpli: "Na Silesia zrobiliśmy premierowe piwo. Poleje się na festiwalu tylko w wersji lanej, a do sprzedaży otwartej ruszy później. Jest to Citrus Session Juicy IPA, 13 BLG, 4,4% do serii Our New IPA Needs No Introduction, w której przedstawiamy różne chmiele, które nas zachwyciły oraz IPA, których na co dzień nie mamy w ofercie. Tutaj na tapet zgarneliśmy trzy odmiany - HBC 586, Talus oraz Motueka, dodatkowo potraktowane zestem z pomarańczy, grejpfruta oraz cytryny. Bardzo pijalne, codzienne piwo o aksamitnym charakterze i mocnym cytrusowym aromacie. Festiwalowe, bo niski ekstrakt i alkohol, rześkie na ciepły okres. 

Dodatkowo będą się lały nasze ostatnie bardzo ciepło przyjęte nowości jak Full Mosaic, który na WFP premierował i zebrał super oceny jak na podstawową Hazy IPA oraz Pink Boots 2023. Oczywiście zabieramy również kegi niedawnych klasyków czyli Lager Wiedeński oraz Porter Bałtycki Wędzony

Nie zabraknie również Grodziskiego lanego czy dwóch piw, które teraz rozlaliśmy, a bardzo dawno ich nie było w ofercie jak Tripadelic czy Goedemorgen. Poza piwami lanymi zabieramy oczywiście lodówkę w której będziemy trzymali cały przegląd naszej oferty, w tym wiele sztosów które mamy odłożone na festiwale a już w otwartej sprzedaży ich nie ma. Dodatkowo szeroki wybór merchu - szklanki, bluzy, koszulki, torby itd. trochę słodkości czy nasza kawa".

Browarny Craft Beer

Nie mam za wiele doświadczeń z tym browarem, ale to co ostatnio pijałem było bardzo smaczne. Liczę na więcej a głos oddaję Marcelowi, założycielowi browaru: "Trudno mi wskazać najlepsze piwa, które będę polewał, bo po przenosinach do Nepomucena i Stu Mostów dostrzegam ogromny skok jakościowy w produkcji. Polecam sprawdzić: All Eyez On Me czyli coffee hazy DIPA w koperacji z Nepomucenem, prawdopodobnie pierwsza w Polsce West Coast Black IPA, jedna z najlepiej ocenianych BIPA w Polsce, kooperacja z browarem Tankbusters o nazwie Beer Busters.

Monty to turbo chlalna hazy Ipa na lubianych chmielach Citra Incognito, Citra Cryo, Galaxy, Idaho 7; Amrita to nowozelandzkie session IPA w kooperacji z Harpaganem, Nectaron robi mega robotę i moim zdaniem top 1 jeśli chodzi o chmiel na ten moment. W kooperacji z Czterema Ścianami powstało New Zealand hazy pale ale oraz sour ze śliwką, maliną i nektaryną z dodatkiem wanilii Bourbon - Miraż. Polecam rewelacyjne i tuuuurbo aromatyczne Unstoppable, pierwsze piwo uwarzone w Stu Mostach - to New Zealand Hazy DIPA. Będzie kooperacja z Magic Road - hazy DIPA. Ciekawostką będzie chyba pierwsze w Polsce piwo chmielone nową konkurencją dla Incognito i Cryo - Sub Zero Hop Kief z Nowej Zelandii, piwo nazywa się Fatality". To wszystko zapowiada się mega!

Browar Tarnobrzeg

Co przywozi finiszujący z budową swojego nowego browaru Tarnobrzeg? Głos należy do Dominka Potoka: Przede wszystkim będzie świeża warka złotego medalisty KPR w kategorii East Coast IPA czyli Awatara. Dodatkowo uda nam się przedpremierowo zaprezentować piwa projektu UwaRzone, będą to 3 pozycje - witbier URocza, american wheat URwis i hoppy lager Pełna KultURa. To inicjatywa studentów i pracowników Uniwersytetu Rzeszowskiego zgromadzonych wokół Studenckiego Koła Naukowego "Browarników". 

Dodatkowo na kranie będziemy mieli świeżą neipe czyli Nektara w ciut zmodyfikowanej wersji, ekstrakt podniesiony do 16 plato i samo piwo będzie teraz ciut słodsze i pełniejsze od poprzedniej zresztą też bardzo dobrze przyjętej receptury. A poza tym to w ofercie będą jeszcze dwa westcoasty w wersji amerykańskiej i australijskiej czyli Superstar i Superstar Vol 2., podwójną pszenicę z różą czyli Santarosę, hoppy witbiera czyli Wheatarta i klasycznego słodowego lagera czyli Tarnobrzeskie Jasne Pełne

Browar Hajer

Nie ma Silesii bez Hajerów i basta! Rozmawiam z Maciejem Matoszko, jednym ze spirytus movens browaru. "To już 10 edycja znanej na Śląsku kraftowej imprezy i ogromnie cieszymy się na nadchodzącą edycję. Organizatorzy napisali na socjalach: Bez Browaru Hajer nie otwieramy bram Silesia Beer Fest!, co bardzo szanujemy i tak samo nie wyobrażamy sobie nie być na tej imprezie! Tutaj czujemy się jak w domu i tutaj spotykamy nowe, ale co ważniejszej te same twarze, które wpadają do nas na piwo i to nas niesamowicie napędza!" 

"Miejsce, klimat, koledzy z branży i mnóstwo fanów dobrego kraftowego piwa! Przede wszystkim chcemy pochwalić się dwoma ostatnimi piwa: Cryo Hops Idaho 7 oraz Bock Coffee Cold Brew. Pierwsze z nich to  mglista, treściwa, soczysta a przede wszystkim gorzka (co nie jest takie oczywiste) IPA, która zadowoli fanów chmielonych na zimno górniaków. Drugie piwo to klasyk - BOCK, zaprawiony około setką litrów cold brew z palarni Hard Beans. Mamy tu połączenie klasycznych piwnych smaków z kawową nową falą. A po za tym takie Hajerowe klasyki jak Rajza do Kalifornii czy Farorz, bez których nie moglibyśmy przyjechać na tą imprezę. Do zobaczenia na płycie Spodka!"

Magic Road

Magic Road po raz pierwszy (chyba) na Silesii, a przynajmniej ja ich nie pamiętam, o co akurat nie jest zbyt trudno! Przed Wami Bartosz Packo, współzałożyciel browaru: "Bierzemy ze sobą aż pięć premierowych piw plus jedną super specjalną! Będzie kolorowo, będzie aromatycznie, będzie owocowo, będzie góra laktozy i potężna dawka najdroższych odmian chmielu. Ta dam! 

Mamy takie PREMIERY jak: Evergreen Pretty 2 – zielona bestia - naładowana kiwi, gruszkami oraz aromatycznymi pistacjami i białą czekoladą. (Pastry Sour), Pretty Strawberry Panna Cotta (Pastry Sour), Hello, This Is Rune! – cold IPA (Riwaka & Nectaron), to kolab z Hos Rune Bottleshop Dania, ICE Pretty - Sky is the limit - 10% wymrażana wersja naszych czterech zmiksowanych topowych pastry sour – edycja festiwalowa. Poleje się tylko w ten weekend w Katowicach i Wiedniu oraz DIPA Galaxy & Citra & Mosaic – uwarzona w NEPO

Poza tym będzie kilka nowości z ostatnich tygodni. Bardzo się cieszymy na spotkanie z Wami. Kochamy festiwale i przywiązujemy ogromną wagę do naszego lineupu. Premierowe piwa zapowiadają się zacnie. Mamy nadzieję graniczącą z pewnością, że piwa przypadną Wam do gustu. W związku z tym, że na wydarzeniu fani piwa pozytywnie nas zaskoczyli dodatkową premierą będzie zupełnie darmowe piwo (w piątek i w sobotę o godzinie 20) - ekstraordynaryjne, super limitowane, ekstrawaganckie, dzikie, leżakowane w beczce (hiszpańskie czerwone wino oraz wino plus Jack Daniels). Ach i ech. 

Piwo z Żuka

Robiący furorę na wszystkich festiwalach, na jakich ich widziałem browar Piwo z Żuka też ma ciekawostki! Na krany wraca kultowy już Kwas z Akumulatora, nagrodzona medalem w Poznaniu Lawenda, ziołowe piwo z dodatkiem lawendy, będzie świeżutki Biały Żuk, white IPA oraz fruit ale z mandarynką - Lewarek

Wisienką na torcie będzie Black Fish - porter bałtycki. Poza tym Klasyczne Częstochowskie, Oś Vermontu i inne klasyki.

ReCraft

Marcin Surdyka, przedstawiciel świętochłowickiego browaru, wykazał się sporą dozą lakoniczności w przedstawianiu swoich piw, a - wierzcie mi - jest się czym chwalić.

"A więc tak. Na SBF odpalamy głównie nasze ostatnie nowości - dwa pilsy uwarzone kooperacyjnie z chłopakami z Piwnego Klubu - Japan Pils i Oceania Pils, leciutki juicy sour inspirowany Indiami i tamtejszym Mango Lassi - Juicy Sour Series Mango Lassi, a kolejnym piwem w tej serii jest Cherry x Blueberry - słodki, owocowy deser zamknięty w piwie, tartę z wiśniami, mufinki z jagodami. Połączenie kwaśnej wiśni, słodkiej borówki z biszkoptowo-ciasteczkowymi słodami. Do tego oczywiście nasze klasyki. Będzie też nowe szkło (mega ciężki wazon😉) i po raz pierwszy u nas Zestaw Degustacyjny 6x100ml.

Browar Reden

Prawdziwym mistrzem lakoniczności i krótkich komunikatów jest jednak Paweł Fityka, główny piwowar i człowiek orkiestra. Co będzie z Redenu? Najciekawsze z mojej (i z pewnością nie tylko) perspektywy będą dwa nowe portery bałtyckie Batory - jeden z dodatkiem cold brew z kawy bourbon jungle ze szwedzkiej palarni Johan & Nystrom, a drugi  płatkami macerowanymi w whisky, wanilią i kokosem. Nowością będzie też Austalian&New Zealand Hazy Pale Ale. Poza tym dobrze znane i lubiane klasyki - Pils, Mango Ale i Miodowe.


Wydarzeniem specjalnym będzie pokaz warzenia piwa na mikroinstalacji browaru oraz wizyta czołowego blogera Docenta z polskieminibrowary.pl

Browariat

Browariat nie jest rzecz jasna browarem, ale czołowym dystrybutorem ciekawych piw z całej Europy. Także stałym gościem katowickiego festiwalu. Robert Kłos jak zawsze przygotował ciekawy line-up i to od nas będzie zależało, jak szybko się to będzie zmieniało. Na kranach premiery z holenderskiego Brouwerij KEES, w tym unikatowy wymrażany Scotch Ale, pogańskie braggoty z łotewskiego Labietis. oraz świeżutkie piwa z Pivovar Mazák, po które jedziemy już jutro. W butelkach i puszkach też będzie spory wybór!
 

Przede wszystkim rewelacyjnie przyjęte potężne piwa z estońskiego Lehe Brewery - ekstrakty 35-45 Blg i moc 15-22% to u nich norma😉 Poza tym sporo piw z Kees, w tym absolutna nowość na rynku piwnym - Imperial Stout "Purple is new Black" piwo z dodatkiem UBE, czyli Pochrzynu Skrzydlatego, filipińskiego ziemniaka barwiącego na fioletowo. 

Browar Lubrow

Dominik Lubocki, spirytus movens (z naciskiem na spirytus) zaprasza na piwo wierszem białym. "Dla fanów stoutów, polecamy FESa, Dla fanów pilsów, polecamy pilsa, Dla fanów dzikusów, polecamy dzikusy, Dla fanów barel ejdży, polecamy barel ejdże, Dla fanów bezalko, polecamy bezalko, Dla fanów IPEK, polecamy IPKI, Dla fanów zielonego płynu do mycia naczyń, polecamy niebieski płyn do mycia naczyń, bo kolega mówił, że smakują tam samo, I jeszcze dla fanów wędzonek, polecamy wędzonki". 

Pozdrowienia z trasy do Katowic

Tankbusters

Znany i lubiany lokalny kontaktowiec serdecznie zaprasza na swoje krany. Kamil Dworczyński, piwowar, zdradził mi, co będzie się lało w czasie Silesii. Będą to: Sunbath - Cold IPA, we współpracy z browarem Moon Lark, Hall Of Fame - New England Pale Ale, we współpracy z Lożą NBA, All My Heroes are Dead - Session NEIPA, The Book Of Hops vol.2 - NEIPA, The Book Of Hops vol.3 - NEIPA, Prankster - NZ NEIPA, Alone In Space - Hazy IPA, Pastry Killer vol.2 - Pastry Sour (Mango, Marakuja, Morela, Limonka, Kokos). Na gościnnym kranie wystąpi Purple Is the New Black - w kolaboracji Brouwerij Kees i UBE

Sarabanda

Browar Sarabanda po raz pierwszy pojawi się na Silesia Beer Fest i w ogóle po raz pierwszy na festiwalu poza Warszawą. Do tej pory można było go spotkać tylko w pubach, sklepach specjalistycznych z piwem oraz na Warszawskim Festiwalu Piwa. Oddaję głos Bartoszowi Urbaniakowi, założycielowi i piwowarowi browaru: "Przybywamy do Spodka na Silesia Beer Fest X z naszym światem pysznych IPA - napijecie się u nas bardzo różnych piw pod warunkiem, że będzie to IPA. W rozmaitych wariantach i jak najwyższej jakości. Przede wszystkim będziemy polewać premierowe East Wind - Cold IPA, chmielona Simcoe, Nelson Sauvin oraz Citrą. Wierzymy, że styl Cold IPA pozostanie w świecie piwnym na dłużej, jest w nim potencjał. Rześka, klarowna, bardzo jasna IPA, fermentowana drożdżami dolnej fermentacji, ukierunkowana na uwypuklenie czystego, nie zaburzonego, chmielowego smaku i aromatu. Ponadto będziemy polewali: Newer Gold Dream to double DDH New England IPA, Precious czyli oat cream IPA - gładka, pijalna, podwójnie chmielona IPA z bardzo dużym udziałem słodu owsianego oraz płatków owsianych, Back in Black - black IPA - czarna jak dusza piwowara IPA, Back in Black infuzowane przez randalla trawą cytrynową, grejpfrutami, cytrynami i pomarańczami - orzeźwiająca czarna cytrusowa bomba!, Lowrider  leciutka i zwiewna micro IPA, Simcoe Forever to DDH IPA, Go West czyli west coast IPA, Ice Machine - nasze pierwsze cold IPA. Te oraz jeszcze inne piwa dostępne będą w puszkachI".


Będą też niemieckie piwa dystrybuowane prze Earl Brau & Kalea. Poza piwem będzie można napić się cydrów od Cydr Smykan, miodów pidnych z Miodosytni Dziki Miód oraz Nalewek Kresowych.

Do zobaczenia na degustacjach!

Zobacz także

0 komentarze

Obserwatorzy