Domowa warzelnia Słonia - Blond Ale
20:33
W ubiegły poniedziałek uczynił Słoń w mej skromnej asyście belgijskiego Blonda. Styl piwa to zacny, więc miejmy nadzieję, że w maju będzie dobre:-) Więcej pewnie napisze Słoń u siebie. http://www.domowa-warzelnia.blogspot.com/ Warto zajrzeć, bo Marcin przedstawia niepowtarzalny poradnik młodego warzelnika.
Na zdjęciach kolejno - śrutownik, czyli młyn w wersji zamontuj se go w domu samemu. Śrutowanie, czyli rozdrabnianie słodu (tu jęczmień, który został poddany słodowaniu). Gotowanie wody do odpowiedniej temperatury. Wsypywanie ześrutowanego słodu i warzenie. Degustacja brzeczki po oddzieleniu młóta. Wysładzanie brzeczki poprzez sitko - unikamy niepożądanego natleniania brzeczki. Odważanie chmielu (nie spożywać - spowodowało wykrzywienie twarzy mej i goryczkowy posmak przez resztę dnia). Chmielenie. Brzeczka po dodaniu chmielu. Areometr - sprawdzanie gęstości brzeczki, czyli ekstraktu. Zadania drożdży nie doczekałem, pociąg odjeżdżał.
0 komentarze