Półmetek pierwszej rundy już za nami, znamy połowę ćwierćfinalistów katowickiego Beer Cup. W najbliższy czwartek, 31 marca kolejne cztery browary domowe staną w szranki walcząc o kubki smakowe konsumentów. W katowickiej Absurdalnej, która tydzień temu obchodziła swój roczek, poleją dziesiątki litrów piwa w stylu session india pale ale. To styl, z którym chyba nie tylko ja mam problem nazewniczy. Każda dobra IPA jest...
Gdy mówi się Bieszczady, to myśli się przede wszystkim o połoninach. Jest to piętro roślinności w Polsce charakterystyczne tylko dla tego pasma górskiego. Ma charakter naturalny, ale jego dzisiejszy wygląd to także efekt działalności człowieka (nawet XXII w. p.n.e.). „Połonina jest wyrazem wschodniosłowiańskim (zachodniosłowiańska forma brzmiałaby płonina), i oznacza miejsce płone – puste, nieużyteczne, tj. nienadające się do uprawy roli. W językach południowosłowiańskich...
Piwna rewolucja już troszkę w Polsce okrzepła. Czy się skończyła? Na pewno nie. Zdobyła kilka ważnych przyczółków, okopała się na upatrzonych pozycjach, przebiła się do szerszej świadomości ludzi i być może przygotowuje się do kolejnego ataku. Niektórzy jednak tworzą kontrrewolucję. ...
Ostatnio piję więcej. Nie, nie jest to wyznanie alkoholika na jego drodze do abstynencji, ale zwyczajne stwierdzenie faktu. Zamiast pić co wieczór jedno piwo, otwieram dwa i piję po pół. Drugie połówki wypija druga połówka. Brzmi to trochę jak autoliza piwa, ale de facto jest rozwiązaniem, które pozwala kolejnym Wielopakom pojawiać się częściej. Wszyscy są zadowoleni poza moim doradcą inwestycyjnym, doradcą finansowym i...
Pierwszy dzień wiosny stał się idealną okazją do tego, aby wybrać się w góry i przypomnieć sobie jak wygląda zima. Trasa, którą zaproponowałem, jest najbardziej klasyczną z klasycznych beskidzkich pętli - to oznacza, że szlakami robimy kółko i nie idąc po własnych śladach schodzimy z powrotem do zaparkowanego samochodu - i zaczyna się w Żabnicy. Dojazd tam zajął nam godzinę, a wszystko to...
Browar Rzemieślniczy Jan Olbracht nie zasypuje gruszek w popiele, a raczej agrest i jeżyny w dzikich drożdżach. 2015 rok był początkiem serii Piotrka z Bagien, który przyniósł wiele ciekawych piw. Teraz pojawia się petarda - dwa piwa z dodatkiem owoców refermentowane przy użyciu szczepu brettanomyces bruxellensis, typowych dla belgijskich lambiców. Piwo najpierw jest fermentowane przy użyciu zwykłych drożdży piwowarskich, a następnie poddawane drugiej...
Kiedy o 18:10 wyjeżdżałem z parkingu w centrum Ostrawy, byłem święcie przekonany, że zwyczajnie nie zdążę na bitwę. Szczęśliwie Polska wciąż jest w ruinie i dobra zmiana nie dotknęła autostrady A1, z której wyjeżdża się na "czwórkę". Tym magicznym sposobem o 19:02 zaparkowałem auto w Katowicach i po kilku minutach wszedłem do wypełnionej ludźmi Absurdalnej, akurat gdy Remik – właściciel lokalu – rozpoczynał...
W czwartek 17 marca 2016 roku będziemy na półmetku pierwszej rundy Beer Cup Kato. Pozostanie nam wtedy spróbowanie piw od szesnastu piwowarów domowych i zdecydowanie, która czwórka przejdzie do kolejnej rundy. W czwartek też swojego przeciwnika w drugiej rundzie pozna Artur Lesiak, zwycięzca trzeciej bitwy. Styl piwa, w którym chować będziemy swoje nosy i maczać języczki, to hopfen weizen. To swoiste połączenie klasycznego...
Fabrica Rara, browar kontraktowy z Cieszyna, którego piwowarami są Michał Kochaniewicz i Paweł Fiedor, od początku swojego istnienia celuje w klienta, który nie boi się ani eksperymentów, ani chodzenia do sklepu z taborecikiem i głęboką kieszenią. Oba atrybuty pozwalają takiemu jegomościowi na swobodne sięganie po piwa stojące na górnej półce. ...
Dwudziesty wielopak pokazuje, że z naszym kraftem nie jest wcale tak źle, jak chcieliby to widzieć niektórzy. Przypadkowo zestawione piwa prezentują całkiem wysoki poziom. Wychodzi na to, że idąc do sklepu można spokojnie, bez spinki, wybrać kilka piw, które nie wywołają grymasów na twarzy i nie spowodują refluksu, choć i takie się zdarzają. To nie jest tak, że pomijam te słabsze w swoich...
Czas spędzany w pociągu lub w oczekiwaniu na spóźnioną jedynie 40 minut* chlubę polskiego kolejnictwa zwaną Intercity, to przestrzeń na zanurzenie się w pełzającej mgle wspomnień. Pijąc pyszną małą czarną w kawiarni, która nijak nie pasuje do sosnowieckiego dworca, słuchając jazzowych evergreenów w wykonaniu Michaela Buble, skłaniam się ku otulonym bielą i zmrożonym Bieszczadom, a szczególnie ciepło myślę o Schronisku pod Małą Rawką....
W kolejnym wielopaku znalazły się tylko i wyłącznie piwa wypite w katowickiej Absurdalnej. Nie, nie udało się to za jednym razem - potrzebowałem dwóch podejść i współpijaczki. Generalnie znalazło się tu pięć nowości i jeden powrót, ale wcześniej go nie piłem, więc jakby nowość. Na blogu absolutnie debiutuje Antybrowar, po bardzo długiej przerwie wracają Bednary, po raz kolejny w niedługim czasie pojawiają się...
Trzecia katowicka bitwa piwowarów już za nami. 3 marca 2016 r. w Absurdalnej czterech piwowarów domowych zaprezentowało swoje coffee stouty. Oczekiwania wobec tego stylu były bardzo duże i nie okazały się na wyrost. Wybór jeszcze nigdy nie był tak trudny, a głosy zgromadzonej publiczności nieznacznie przeważyły o zwycięstwie. Za stołem piwowarskim zasiedli Grzegorz Ruciński, Dawid Iskierka, Paweł Hońca i Artur Lesiak - o...
Już 3. marca, na trzeciej Katowickiej Bitwie Piwowarów Beer Cup czterech piwowarów powalczy ze sobą o zwycięstwo. Stylem piwa, które będziemy próbować w Absurdalnej, będzie coffee stout. Wygrany będzie walczył w drugiej rundzie 2 czerwca, gdzie będzie musiał wystawić piwo w stylu american pale ale. Dwie dotychczasowe bitwy każą mi przypuszczać, że atmosfera będzie wspaniała i zabawa przednia. Styl coffee stout jest w...